8. Sınıf Hücre Bölünmesi (Mayoz) Konu Anlatımı

8. Sınıf Fen Bilimleri Dersi 1. Ünite: Hücre Bölünmesi ve Kalıtım ünitesinin 1.Bölüm: Hücre Bölünmesi (Mayoz) Konu Anlatımlarını fenehli.com üzerinden indirebilirsiniz. Konu anlatımları tamamen tarafımdan hazırlanmıştır. Hücre Bölünmesi (Mayoz) Konu Anlatımını aşağıdan okuyabileceğiniz gibi word dosyasını da indirebilirsiniz.

Mayoz Bölünme

Bu sayfadaki konu anlatımı 2015-2016 Eğitim Öğretim yılı için hazırlanmıştır.

2016-2017 Eğitim Öğretim yılında uygulanacak olan müfredata uygun olarak güncellenmiş konu anlatımı için tıklayınız.

Mitoz hücre bölünmesi sonucunda gerçekleşen eşeysiz üremede kromozom sayısı sabit kalır. Yani 2n sayıda kromozomu olan bir ana hücrenin mitoz geçirmesi sonucunda oluşan yavru hücrelerin her birinde 2n sayıda kromozom bulunur. Ancak her canlı mitoz ile çoğalamaz.

Bazı canlılarda çoğalma erkek ve dişi üreme hücreleri ile gerçekleşir. Erkek ve dişi üreme hücrelerinin birleşerek yeni bir canlıyı oluşturmasına eşeyli üreme denir. Eşeyli üreme için gerekli olan erkek ve dişi üreme hücrelerinin oluşmasını sağlayan hücre bölünmesine mayoz bölünme denir.

Erkek üreme hücresine sperm, dişi üreme hücresine yumurta adı verilir. Yumurtanın spermle birleşmesine döllenme, döllenme sonucunda oluşan yavru taslağına zigot denir. Zigotun mitoz bölünme ile büyüyüp gelişmiş haline embriyo denir. Embriyo da mitoz bölünme gerçekleştirerek yavru canlıyı meydana getirir.

*Zigot, yumurta ve sperm adı verilen iki ayrı hücrenin birleşmesi ile oluştuğu için zigotun kromozom sayısı, yumurta ve sperm hücrelerinin kromozom sayıları toplamına eşittir.

*Bilimsel çalışmalar bir canlı türüne ait tüm bireylerdeki kromozom sayısının daima sabit kaldığını ve değişmediğini göstermektedir. Örneğin her biri 46 kromozomlu olan normal anne ve babanın normal olan çocukları da 46 kromozomludur.

*Hücre çekirdeğindeki kromozomların yarısı anneden, yarısı babadan gelir. Her kromozom kromatit adı verilen iki iplikçikten oluşur. Biri anneden diğeri babadan gelen bir çift kromozoma homolog kromozom (kardeş kromozom) adı verilir.

*Anne babadan gelen ve aynı karakteri taşıyan kromozom çiftleri mayoz bölünme sırasında bir araya gelerek aralarında gen alışverişi yapar. Bu olaya parça değişimi adı verilir. Parça değişimi sonucunda kromozomların gen yapıları değişir. Aynı türün bireyleri arasındaki çeşitliliğin nedeni, mayoz bölünme sırasında gerçekleşen parça değişimidir.

 

Mitoz ile Mayoz Arasındaki Farklar

 

  Mitoz Mayoz
1 Vücut hücrelerinde görülür. Üreme ana hücrelerinde görülür.
2 Büyüme, gelişme ve eşeysiz üreme gerçekleşir. Üreme hücrelerinin oluşması gerçekleşir.
3 Kromozom sayısı sabit kalır. Kromozom sayısı yarıya iner.
4 İki yavru hücre meydana gelir. Dört yavru hücre meydana gelir.
5 Parça değişimi olmaz. Parça değişimi olur.
  • Mitoz, vücut hücrelerinin çoğalmasını, mayoz ise üreme hücrelerinin oluşmasını sağlar.
  • Mayoz sonucunda oluşan üreme hücrelerinde, vücut hücrelerindekinin yarısı kadar (n sayıda) kromozom bulunur.
  • Eşeyli üreme sırasında yumurta hücresi ile sperm hücresi birleşerek zigotu oluşturur. Her biri “n” sayıda kromozoma sahip olan yumurta ve sperm hücrelerinin birleşmesi ile oluşan zigot “2n” sayıda kromozoma sahiptir.
  • Mayoz, kromozom sayısını yarıya indiren özel bir hücre bölünmesidir. Bu özel bölünme sayesinde bir canlı türünde dölden döle kromozom sayısının artması önlenmiş olur.

8. Sınıf Hücre Bölünmesi (Mayoz) Konu Anlatımını WORD dosyası olarak aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan 8. Sınıf Hücre Bölünmesi (Mitoz) Konu Anlatımı başlıklı yazımızda 8.Sınıf Hücre Bölünmesi Konu Anlatımı, Fen Bilimleri Ders Notu ve Hücre Bölünmesi Konu Anlatımı hakkında bilgiler verilmektedir.

Google arama terimleri:

  • mayoz bölünme
  • 8 sınıf mayoz bölünme konu anlatımı
  • 8 sınıf mitoz ve mayoz bölünme konu anlatımı

İNDİRİLEBİLİR DOSYALAR

İlginizi Çekebilir!

Abone ol
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

3 Yorum
En yeni
En eski En Çok Oy Verilen
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin
malik
malik
8 yıl önce

hocam indirme linki yok . eklermisiniz

malik
malik
Yanıtla  admin
8 yıl önce

tşk