5. Sınıf Fen Bilimleri Sesin Yayılması Konu Anlatımı

Sesin Yayılması

Çevremizde birçok ses kaynağı bulunmaktadır. Bu ses kaynakları sürekli olarak çeşitli sesler yayarlar. Çevremizdeki canlı ve cansız ses kaynaklarından çıkan sesleri kulağımızla duyarız. Bazı sesler hoşumuza giderek bize huzur verirken bazı sesler ise bizi rahatsız eder. İnsanlar da bir ses kaynağıdır ve sesleri düzenleyerek konuşma, şarkı söyleme ve bağırma gibi olayları gerçekleştirirler. Diğer varlıklar da çeşitli sesler çıkararak birbirleriyle iletişim kurarlar.

Sesin Yayılması

Sesin Yayılması

Canlı ve cansız varlıkların çıkardığı sesler titreşim sonucu oluşur. İnsanda ses telleri titreşerek, rüzgâr ağaç yapraklarını titreştirerek, arıların kanat çırptıklarından dolayı oluşturduğu titreşimle ses çıkarır. Bağlama, gitar, keman gibi telli müzik aletlerinde tellerin titreşmesiyle, davul, darbuka gibi müzik aletlerinde derinin titreşmesiyle ses oluşur. Uçaklar yere yakın uçtuklarında motor sesi evlerin camlarını titreştirir. Tüm bu örneklerden anlaşılacağı üzere ses titreşim sonucu oluşur.

Sesin oluşması gibi yayılmasında da titreşimler önemlidir. Titreşim sonucu oluşan sesler havayı da titreştirerek kulağımıza kadar gelir. Kulağımıza gelen sesler de kulak zarımızı titreştirir. Beynimiz bu titreşimleri ses olarak algılar ve duyma olayı gerçekleşmiş olur. İnsan kulağı her sesi duyamaz. İnsan kulağı belirli bir aralıktaki titreşim sayısı sonucu oluşan sesleri duyabilirken bu aralık dışındaki sesleri duyamaz.

Ses Dalgalar Halinde Yayılır

Ses Dalgalar Halinde Yayılır

Titreşim sonucu oluşan ses, suya atılan taşın oluşturduğu dalgalar gibi dalgalar halinde yayılır. Ses katı, sıvı ve gaz ortamlarda yayılır. Ancak maddesel olmayan ortamlarda (boşlukta) yayılmaz.

Sesin Katılarda Yayılması

Ses Katılarda Yayılır

Ses Katılarda Yayılır

Ses en iyi, en hızlı katılarda yayılır. Çünkü sesin iletilmesini sağlayan tanecikler katılarda birbirine çok yakındır. Evde ya da okulda kapılar tahta ya da metal gibi katı maddelerden yapılır. Kapıya vurarak ses oluşturulduğunda oluşan ses içerideki kişiye önce katıdan sonra da gaz ortamdan geçerek ulaşır. Buradan da anlaşılacağı üzere ses katı ortamlarda yayılabilir.

Sesin Sıvılarda Yayılması

Ses Sıvılarda Yayılır

Ses Sıvılarda Yayılır

Ses katı ortamlardan sonra en hızlı sıvılarda yayılır. Yüzerken suyun içerisine tamamen daldığımızda dışarıdaki sesleri uğultu olarak ta olsa duymamız, suda yaşayan canlıların birbirleri ile iletişim kurabilmeleri, su içerisinde iki taşı birbirine vurarak oluşturduğumuz sesleri duyabilmemiz sesin sıvı ortamlarda da yayıldığını gösterir.

Sesin Gazlarda Yayılması

Ses Gazlarda Yayılır

Ses Gazlarda Yayılır

Arkadaşlarımızla, aile bireylerimizle ya da öğretmenlerimizle karşılıklı konuştuğumuzda birbirimizi duyabilmemiz, kuşların, ağaç yapraklarının seslerini duyabilmemiz, havai fişek seslerini duyabilmemiz sesin gaz ortamlarda da yayılabildiğini gösterir. Ses gaz ortamlarda katı ve sıvı ortamlara göre daha yavaş yayılır.

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Fen Bilimleri Hayvanlarda Üreme, Büyüme ve Gelişme Konu Anlatımı başlıklı yazımızda 6. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı, Balıklarda Üreme ve Başkalaşım hakkında bilgiler verilmektedir.

Google arama terimleri:

  • 5 sınıf sesin yayılması

İNDİRİLEBİLİR DOSYALAR

İlginizi Çekebilir!

Abone ol
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
En yeni
En eski En Çok Oy Verilen
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin