Elektrik akımı her zaman direnci az olan yolu seçer. Elektrik devrelerinde devrenin direncini arttırıp azaltmak için reosta adı verilen araç geliştirilmiştir. Reostalar aslında birer dirençtir. Fakat diğer dirençlerden farklı olarak reostalarrın direnç değerleri artırılıp azaltılabilir. Reostaların iki ucu ve bu uçlar arasında direnci ayarlamaya yarayan bir sürgüsü vardır. Sürgü iki uç arasında gezdirilerek iletkenin direnç değeri değiştirilir.
Reosta olarak adlandırılan değişken dirençler akımın şiddetini istediğimiz değere ayarlamayı sağlar. Bu özelliğinden dolayı reosta birçok alanda kullanılmaktadır.
Elektrikli sobaların ısısını düşürmek için düğmesini döndürdüğümüzde reostanın kabloları(veya telleri)uzar. Direnç artarak elektrik enerjisi yavaş bir şekilde gelir. Tersi durumda da ısısını yükseltmek istediğimizde reostanın kabloları kısalır. Direnç azalır ve elektrik enerjisi hızlı bir şekilde sobaya ulaşır. Böylece sobanın ısısı artar. Evimizde bulunan ayarlanabilen elektrik düğmelerinde, çamaşır ve bulaşık makinelerinde, fırınlarda vb. elektronik eşyalarda da reosta kullanılmaktadır.
Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Fen Bilimleri Elektriğin Isı ve Işığa Dönüşümü Konu Anlatımı başlıklı yazımızda 7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Notları, 7. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı ve Ampuldeki Enerji Dönüşümleri hakkında bilgiler verilmektedir.