3. Sınıf Fen Bilimleri Çevremizdeki Sesler Konu Anlatımı

Çevremizdeki Sesler

Çevremizdeki seslerin ilk oluştuğu yere ses kaynağı denir. Yani çevremizdeki her sesin bir kaynağı vardır. Buna göre ses çıkaran her varlık bir ses kaynağıdır. Örneğin; “tik tak” sesinin kaynağı bir saat, “cır cır” sesinin kaynağı bir ağustos böceği, “tak tak” sesinin kaynağı ise bir kapıdır.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi her sesin bir kaynağı vardır ve ses dalgalar halinde her yönde yayılır. Ses kaynaklarının çıkarttığı sesler birbirinden faklıdır. Bu farlılık sayesinde sesleri birbirinden ayırt edebilir hatta ses kaynağını görmeden tahmin edebiliriz.

Doğal Ses Kaynakları

Doğal Ses Kaynakları

Bazı sesler doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, yağmur sesi, rüzgâr sesi, hayvanların çıkardığı sesler doğada kendiliğinden vardır. Doğada kendiliğinden var olan ses kaynaklarına doğal ses kaynağı denir. Doğal ses kaynaklarından çıkan seslere de doğal ses denir.

Yapay Ses Kaynakları

Yapay Ses Kaynakları

Doğada kendiliğinden bulunmayan, insanlar tarafından üretilen ses kaynaklarına yapay ses kaynağı denir. Yapay ses kaynaklarından çıkan seslere de yapay ses denir. Müzik aletlerinden çıkan sesler, arabaların, uçakların, gemilerin çıkardığı sesler, televizyon, radyo, telefon gibi araçlardan çıkan sesler yapay seslere örnektir.

Ses kaynağının yerini ve hangi kaynağa ait olduğunu kulak duyu organımızla tahmin edebiliriz. Örneğin, havlama sesini duyduğumuzda bunun bir köpeğe ait olduğunu ve köpeğin nerede olduğunu köpeği görmeden tahmin edebiliriz.

Bir önceki yazımız olan 3. Sınıf Fen Bilimleri Ses Şiddeti ve İşitme Konu Anlatımı başlıklı yazımızda 3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Notları, Çevremizdeki Işık ve Sesler ve Fen Bilimleri Ders Notları hakkında bilgiler verilmektedir.

Google arama terimleri:

  • çevremizdeki sesler
  • çevredeki sesler ile ilgili bilgiler
  • sesin çıktığı yere ne denir
  • https://www fenehli com/3-sinif-fen-bilimleri-cevremizdeki-sesler-konu-anlatimi/

İlginizi Çekebilir!

Abone ol
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüleyin