Ses Enerjisi
Uçakların geçişi sırasında camların titreşmesi, şiddetli bir patlama esnasında camların kırılması, bazı opera sanatçılarının sesleri ile bardağı kırabilmesi gibi olaylar sesin bir enerji türü olduğunu, başka bir ifadeyle sesin enerjisinin olduğunu gösterir. Çünkü tüm bu olayları gerçekleştirebilmek için enerjiye ihtiyaç vardır ve ses bu olayları gerçekleştirebilmektedir.
Yol kenarında beklerken yaklaşmakta olan bir arabanın sesi, araba bize yaklaştıkça daha fazla duyulurken araba yanımızdan geçerek uzaklaştıkça sesi de daha az duyulur ve giderek azalır. Bu durumun sebebi kaynaktan uzaklaştıkça ses enerjisinin başka enerji türlerine dönüşmesidir. Sesin iletimi sırasında enerjisinin bir kısmı ortamdaki taneciklerin birbiriyle çarpışması sonucu ısı enerjisine dönüşür. Kaynaktan uzaklaştıkça bu çarpışma miktarı artacağından enerji kaybı da artar ve ses daha az duyulur. Yani ses bize ulaşıncaya kadar enerjisinin bir kısmını kaybeder.
Ses enerjisi duvar, koltuk, pencere, perde gibi cisimlerle karşılaştığında sesin enerjisinin bir kısmı bu cisimler tarafından soğurulur. Ancak soğurulan bu ses enerjisi yok olmaz, başka enerji türlerine dönüşür. Bu enerji dönüşümü genellikle ses enerjisinin ısı enerjisine dönüşmesi şeklinde gerçekleşir.
Diğer enerji türlerinde olduğu gibi ses enerjisi de yok olmaz ancak başka enerji türlerine dönüşebilir. Ultrason cihazlarında üretilen yüksek frekanslı ses dalgaları tıp alanında böbrek taşlarının kırılmasında kullanılmaktadır.
Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Fen Bilimleri Bitkilerde Üreme, Büyüme ve Gelişme Konu Anlatımı başlıklı yazımızda 6. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı, Çiçeğin Yapısı ve Çimlenme hakkında bilgiler verilmektedir.
Google arama terimleri:
- Ses bir enerji türüdür
- ses enerjisi 8 sınıf
- sesin enerji olduğunu kanıtlayan örnekler